Защо да изберем инверторен климатик

Усъвършенстваните вътрешни тела с усъвършенствана инверторна технология са по-скъпи от стандартните вътрешни тела. Ще платите повече за разширени функции, като WiFi свързаност и дистанционно управление, но допълнителните разходи се компенсират от значително намаление на месечната ви сметка за електроенергия. Плюс това, тези модули ще издържат по-дълго, като ви спестяват пари всеки месец за разходи за енергия. Ето някои предимства на инверторните климатици:

Енергийна ефективност

Инверторната технология зад инверторния климатик се превърна в битов термин. Този тип климатик използва тази технология за ефективно охлаждане и отопление на помещенията. Той спестява енергия, като променя мощността си, за да съответства на температурата в помещението. Стандартните климатици използват компресор, който работи на пълния си капацитет, когато външната температура надвиши предварително зададената граница. Стандартните климатици имат само две настройки: пълна и нула.

С помощта на инверторна технология този AC консумира по-малко енергия от конвенционалния. Известно е, че инверторния климатик е по-скъп от конвенционалния си аналог, но ще спести средно до 50% електроенергия. Тъй като използва тази технология, той е по-бавен от конвенционалните си колеги. Инверторната технология обаче е това, което го прави толкова ефективен. Този тип климатик също е по-тих.

Тишина

Инверторните климатици се смятат за едни от най-тихите на пазара. Те могат да регулират фино скоростта на своя компресор и да го включват и изключват по-рядко, което означава, че правят по-малко шум.  Те обаче не са единствените налични тихи климатици. Трябва да внимавате, когато купувате такъв, защото ако не разбирате разликите между инверторните и конвенционалните климатици, може да се окаже, че ще закупите неефективен агрегат.

Инверторните климатици често са по-скъпи, тъй като техните електронни компоненти са по-сложни. Но колкото по-висока е цената, толкова по-добро е качеството и тишината на системата. Инверторните модели произвеждат по-малко електромагнитен шум, което е идеално за хора, които обичат да четат и спят през деня. Този шум може да пречи и на други уреди в дома, така че те използват филтри, за да блокират високочестотния електрически шум.

Издръжливост

Инверторните климатици са по-скъпи от конвенционалните модели, но техните гъвкави функции, издръжливост и дълъг живот си заслужават допълнителните пари. Те могат да работят с пълен капацитет и да охлаждат стаята по-бързо, така че да намалят сметките ви за енергия, като същевременно осигуряват максимален комфорт. Инверторните климатици обаче изискват професионален монтаж, а необходимите части и труд за такава система са по-скъпи. Ако не сте сигурни кой тип климатик да купите, прочетете следното:

Неинверторните климатици изпитват най-голямо износване по време на стартиране. Постоянното превключване от включено към изключено състояние води до по-голямо износване на компресора, което води до по-кратък живот. Най-съществената разлика между двете е цената на монтажа и ремонта. Инверторните климатици могат да бъдат по-евтини за закупуване, но разходите за монтаж са високи. Неинверторните климатици също са шумни и може да не са толкова ефективни при контролиране на вътрешните температури.

Гъвкавост

Инверторните климатици са по-гъвкави от традиционните си колеги. Тази технология позволява на климатика да работи с променлива мощност, а не с фиксирана мощност. Освен това е доказано, че намалява разходите за електроенергия, като някои модели спестяват до 30% от потреблението на енергия. Тези спестявания обаче може да не са приложими във всички ситуации. Като цяло тези устройства могат да спестят пари само ако се използват редовно, например когато човек използва климатика у дома или в офиса.

Често срещано оплакване за климатиците е бавната им скорост на охлаждане. Инверторният климатик използва само количеството охлаждаща мощност, необходимо за охлаждане на помещението. Тъй като компресорът работи с намалена скорост, докато стайната температура достигне желаното ниво, инверторните климатици използват по-малко енергия, когато работят. Това намалява сметките за енергия и помага на устройството да поддържа температурата за по-дълго време. В резултат на това инверторните климатици са по-екологични от своите конвенционални аналози.

Цена

Инверторните климатици не са евтини. Тази нова технология означава, че ще трябва да платите повече предварително, но вашият период на изплащане ще варира от няколко години до никога. Освен че спестяват пари от сметката ви за ток, инверторните климатици са полезни и за околната среда и могат да работят в студено време без електрически нагреватели. В миналото прозоречните климатици бяха често срещани в Индия. Те са сравнително по-евтини и лесни за инсталиране. Имат вентилатор, изпарителни бобини, компресор и хладилник.

Цената на инверторен климатик зависи от капацитета и други характеристики. Цената на инверторен климатик ще зависи от неговия енергиен рейтинг, капацитет и интелигентни функции.

About the author