Какво трябва да знаем за поправка на дисплей

Екранът на съвременния смартфон е един от най-важните компоненти в апарата и без него устройството става неизползваемо. Именно екранът е прозорецът към информацията, която Ви интересува и когато този прозорец е повреден, той не работи качествено и се разваля удоволствието от употребата. Ако и Вие имате подобен проблем, то значи се нуждаете от компетентна поправка на дисплея. Нека видим случаите за ремонт на счупения екран и кога се налага модулна подмяна?

В кои случаи се налага поправка на дисплей

Без значение дали става дума за дисплея на телефон или на таблет, това е най-уязвимият компонент от съвременните мобилни устройства. С нарастване размера на екрана, уязвимостта му към счупване се увеличава пропорционално. Това е причинено от повишената стъклена площ на целия преден панел. Въпреки че съвременните мобилни телефони са защитени от закалено стъкло Gorilla Glass, то всъщност е много крехко и податливо на счупване, дори и при неволно чукване в твърда повърхност.

В подобен случай, цялата стъклена повърхност се покрива с паяжина от пукнатини и дори понякога значително се влошава качеството на картината, а реакцията на сензорния слой спира. Това напълно елиминира управлението на апарата и се налага смяна на екрана.

Какви са симптомите на счупения екран

Причините за поправка на дисплея могат да бъдат много и най-различни, но основно те се дължат на изпускания и невнимание при употреба. Когато се наблюдава каквото и да е смущение при изображението, проблеми при реакцията след докосвания или счупено предно стъкло, тогава се налага поправка на дисплей. Най-честите проявявани проблеми са:

  • Механични въздействия и неволни удари в твърди плътни повърхности;
  • Надраскване на стъклото, поради контакта му с твърди метални предмети (най-често се образуват при носене в джоб с монети и ключове);
  • Поява на вертикални или хоризонтални черти по образа;
  • Постоянно бяло “светещи” точки;
  • Заливане с течност.

Как се извършва ремонтът

Обикновено поправката на дисплея на Самсунг и iPhone телефоните се извършва еднакво и тя може да е модулна или чрез подмяна на определен компонент. Модулът е съставен от три отделни компонента: матрица, сензорен междинен слой и най-горно защитно закалено стъкло. В зависимост от модела на телефона, сензорното стъкло понякога подлежи на индивидуална подмяна, без нужда от смяна на целия модул. Това е особено валидно за стъклото, което е залепено с двойнозалепваща лента. Този модел на работа се прилага при работеща матрица и сензорен слой.

Ако обаче матрицата или сензорът не работят, поправката на дисплея се извършва чрез подмяната на целия модул. Подобна интервенция понякога е по-скъпа, но става за по-кратко време и апаратът е неразличим от новия.

About the author