Startup разработва сензор, който може да елиминира механичните бутони на телефоните

През изминалата седмица UltraSense Systems пусна сензор, който има за цел да премахне механичните бутони отстрани на смартфоните.

Базираният в Сан Хосе, Калифорния СтартЪп е основан на полупроводникова индустрия от InvenSense, компания, която доставя сензори за движение на производители на телефони като Apple Inc и други, преди да бъде придобита от японската TDK Corp за около 1,3 милиарда долара през 2016 г.

Новата фирма се присъединява към надпревара за замяна на физически бутони отстрани на смартфоните с технология, базирана на ултразвукови вълни. Някои производители на телефони като Asustek Computer Inc вече продават телефони, насочени към геймърите, които позволяват на потребителя да държи телефона хоризонтално и да натисне „ Air Triggers “ по горния му край като виртуални бутони с показалеца, докато палците им докосват екрана.

Компанията заяви, че е пуснала чип, който е приблизително с размерите на връх на химикалка, която ще позволи на потребителите да докосват рамката на телефона, а не механични бутони, за да контролират нивата на силата на звука, да правят снимки или да изпълняват други функции , Системата работи независимо от това дали рамката на телефона е направена от стомана, алуминий, стъкло или пластмаса.

UltraSense заяви, че следващите години новите чипове ще бъдат включени в няколко потребителски електронни устройства, но не разкри от кои компании ще произхождат.

Компанията се присъединява към нарастващо поле от конкуренти, които се борят да заменят механичните бутони. През октомври Sentons, стартъп начело с бивш инженер на Apple, пусна чип, насочен към същата цел, заявявайки, че има Asus и двама други производители на смарт телефони, чиито имена не разкрива, са се регистрираха като клиенти.

В интелигентните телефони всеки милиметър пространство е високо ценен от дизайнерите на телефони, защото може да се използва за пакетиране на повече функции като по-големи батерии или нови, по-големи антени, които ще са необходими за работа с 5G, следващото поколение мобилни мрежи за данни. Замяната на бутони с чип също прави телефоните по-лесни за производство, каза Даниел Гьол, главен бизнес директор на UltraSense

„Виждаме промяна в парадигмата“, заяви Гьол пред Ройтерс в интервю. „Елиминираме механичните бутони и хидроизолацията.“

About the author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.