Какъв отоплител за баня да изберем?

Какъв отоплител за баня да изберем?

Отоплението на банята е не по-малко важно от това на дома. Санитарното помещение е с повишена влажност и изискванията към отоплителите са по-високи. Нека ги разгледаме и да видим особеностите при избора на подобен уред.

Какви са изискванията към отоплителите за баня

Основните особености на санитарното помещение в дома, с които отоплителите за баня трябва да са съобразени, са неговата висока влажност, директният контакт с парата, както и ограниченото пространство. Поради това съвременните уреди за отопление трябва да имат определена степен на влагозащита и да са максимално компактни. Подобни електроуреди имат добра защита от токов удар и трябва да са нискотемпературни, с което да се избегнат изгаряния при директен контакт с кожата.

Въпреки необходимостта от компактност на отоплителя за баня, неговият нагревател трябва да е достатъчно мощен, за да осигури подходящия комфорт за престой на човек без дрехи. Това означава, че температурата трябва да е минимум 25 градуса.

Сред какви видове можете да избирате

отоплители за баня

На фона на по-горе описаните изисквания, днес на пазара, според онлайн магазин eHaus, най-често се срещат следните видове отоплителни уреди за санитарно помещение:

  • панелни електрически конвектори – представляват стенни печки с нискотемпературен нагревател и компактни размери. Притежават термостат, който включва и изключва прибора в зависимост от това как варира зададената температура за поддържане;
  • акумулиращи радиатори – имат способността да натрупват и задържат енергия, изпълнявайки ролята на топлинен акумулатор;
  • електрически лири – въпреки че са на ток, те са пълни с вода, масло или антифриз, които се нагряват и отдават топлина. Те са невероятно икономични и представляват стенни отоплители, които пестят максимално място и пространство.

На какво да обърнете внимание при избора

При правилния подбор е важно да се обърне внимание на мощността, тъй като от нея зависи дали ще се стопли помещението. При изчислението вземете предвид, че ориентировъчно 100W мощност са нужни за 1 кв. м. пространство. Обърнете внимание и на метода за монтаж на уреда и дали размерите му съответстват на предвиденото място за поставяне. Видът на управлението днес е все по-важен, а то може да е електронно, механично или сензорно.

Когато се прави избор на отоплители за баня, както споменахме и по-горе, важна особеност е наличието на влагозащита, като приемлив вариант е IP 24. Наличието на термостат ще направи уреда енергоспестяващ и ще гарантира поддържане на зададената температура и високия комфорт.

About the author