До какъв периметър имат обхват подслушвателните устройства?

До какъв периметър имат обхват подслушвателните устройства?

Шпионската техника е сред начините да получим важна за нас информация, без намеренията ни да бъдат разкрити. Подслушвателните устройства са един добър вариант, като те могат да работят от разстояние и да записват всеки един разговор. Днес е възможно да ги открием скрити във вещи като химикал и часовник, както и да следим какво се случва през телефона си. В бизнес средите подобен вид техника е масово разпространена, а с времето се предпочита и за домашно ползване. И в двата случая са налице отлични резултати и то за кратко време.

Какви видове подслушвателни устройства има?

Подслушвателните устройства не само работят от разстояние, но и са с достатъчно малки размери, за да не бъдат забелязани от останалите. В зависимост от принципа си на работа, те могат да се открият в следните разновидности:

  • с мини размери – хитър начин да сме “в час” с нещата, да открием отговорите на всички въпроси, а след това да потърсим сметка на виновните лица. Подслушвателните устройства с мини размери се предлагат във вид на флашка, метален накит, ключодържател, ключ за кола, ръчен часовник и др. Подобни предмети трудно биха се превърнали в повод за съмнение, което ги превръща в идеалното прикритие за следене на хора от разстояние;
  • записващи – освен в реално време, можем да подслушваме какво се случва в съседната стая или по време на събитие, на което не присъстваме, използвайки записваща джаджа. Гласовата активация позволява нейното включване веднага, след като е засечен човешки говор. Това не изисква нашата директна намеса, тъй като техниката работи отлично и от разстояние. Предлага се под формата на разклонител, флашка, калкулатор, часовник и др.;
  • професионални – стане ли дума за “големи дела”, пропуски не бива да се правят. Използването на професионално подслушвателно устройство, което работи от разстояние, е дори задължително, за да изпълним мисията си перфектно от край до край. Този вид джаджи намират приложение във фирмите, защото имат изключително дискретно присъствие, благодарение на мини размерите си, високата си чувствителност, управлението си от разстояние и скрития си монтаж;
  • GSM модели – специалният модул позволява подслушването от разстояние, осъществявайки контрол независимо от моментното местонахождение. Този вид подслушвателни устройства представляват техника с мини размери, чийто микрофон притежава висока чувствителност и е способен да засече и запише разговори до най-малката подробност. Срещат се още и с името “бръмбари”, като преди да започнем да ги използваме, трябва да поставим СИМ карта в обособения слот, а след това се направят и нужните настройки. Така всичко, което се случва около техниката, ще може да бъде чувано през телефона.

Подслушвателните устройства за работа от разстояние са хит на технологичния пазар. Тенденцията е тяхното търсене да се увеличава все повече с времето, което се дължи на високата им функционалност, ефективност и лесен принцип на работа. Освен за професионални цели, те се използват и в бита, тъй като възможностите им са наистина големи.

До какъв периметър имат обхват?

подслушвателни устройства от разстояние

Зависи от модела подслушвателно устройство. Някои видове обхващат по-малки разстояния, а други по-големи. Ако микрофонът е с висока чувствителност, то и периметърът на покритие ще е широк. Най-добри резултати се постигат, когато шпионската техника е поставена в непосредствена близост до хората, така че да може да се улови всеки звук и дума.

Тук от значение са антените – колкото повече са те, толкова по-голяма площ ще бъде покрита. Ако в подслушвателното устройство са налице шест броя, то в този случай покритието ще е върху цялото помещение, дори и върху част от съседните.

Как да разберем, че сме обект на шпионаж?

Не е чак толкова трудно да разберем дали сме част от таен заговор или просто гледаме твърде много филми. Преди да прибегнем до по-сериозни действия, трябва да си зададем въпроса “оправдани ли са съмненията ни”. В тях наистина би имало логика, ако:

  • в дома и на работното ни място ненадейно са се появили странни предмети – а всички знаем, че подслушвателните устройства от разстояние и мини камерите се поставят във вещи от ежедневието. При наличието на такива можем да използваме антишпионска техника за заглушаване и засичане на сигнала, както и просто да премахнем обекта на подозренията ни от нашето полезрение;
  • фактите сочат, че някой знае прекалено много – още един ясен знак, че личното ни пространство не е защитено. Изтичането на фирмена информация или достъпът до нашите комуникации от разстояние е доста тревожен сигнал, който не бива да бъде пренебрегван. В такива ситуации най-доброто решение е да се “поразровим”, а при необходимост да потърсим и съдействието на професионалист;
  • получили сме странен подарък – шапка или чанта, ключодържател с нетипичен за стила ни дизайн, часовник или нещо друго, което не сме очаквали изобщо. Ако и човекът, който ни дава подаръка, не е от близкото ни обкръжение, то е твърде възможно намеренията му да не са особено добронамерени и да е скрил подслушвателно устройство. Не е изключено и половинката ни да иска да следи какво правим, което да го подтикне да ни прави изненади без повод;
  • телефонът ни не работи като преди – батерията му пада постоянно, забелязали сме странни приложения, а батерията загрява прекалено бързо. Тези индикации ни навяват на мисълта, че може и да сме подслушвани от разстояние – инсталирането на специална програма за предпазване от хакерски атаки би ни помогнала доста в случая.

Със сигурност не е приятно да разберем, че сме следени, особено ако от това ще пострада репутацията ни. Изземването на ценна бизнес информация е също сериозна причина да се притесняваме, че някой упражнява контрол върху нашето ежедневие. От друга страна, ние самите също можем да организираме шпионаж чрез скрита камера или подслушвателно устройство от разстояние.

Има ли начини да предпазим смартфона си?

За да се сложи шпионски софтуер на смартфона, е нужно физическо проникване. Само така е възможно да се инсталира програма, позволяваща пълен достъп до лични данни като контакти, разговори, съобщения, снимки и посещавани интернет страници. Дори и при най-малки съмнения, че сме “хакнати”, е добре да се въведат специални кодове, с които ще потвърдим, че сме жертви на шпионаж. Другият начин да се защитим е ангажирането на специалист, който да открие и премахне заплахата.

About the author