Как да изберем компютър за офиса?

Повечето бизнеси в днешно време се нуждаят от СIT функционалности за своите всекидневни операции. Без значение дали се нуждаете от компютри за счетоводство, обработване на видео, или просто за използване на имейл и интернет, изборът на подходящо оборудване може да бъде от полза за вашата компания по редица начини, включително дългосрочна употреба и икономическа ефективност. 

Най-лошото, което може да направите, е да влезете в магазин за компютри с изражение „Нямам идея какво търся”, защото ще излезете оттам, оставяйки значителна сума пари и с оборудване, което не само не ви е нужно, но ще ви струва много повече, отколкото е било необходимо.

Бизнес нужди

Правилното разбиране на нуждите на Вашия бизнес ще помогне както за намирането на правилните компютри, така и за правилното вложение на средствата за тях. Може да се нуждаете от специализирани софтуерни пакети или периферни устройства, които изискват значителен бюджет, затова е най-добре да се обърнете към специалист, който да разгледа вашите нужди и потребности. Може да проверите за офис компютри от ЕМДИ ЗЕРО – ще получите и безплатна консултация за избора на правилната работна станция.

Настолен компютър или лаптоп

Настолните компютри и лаптопите се използват за много различни цели. Лаптопите обикновено са по-малко мощни и по-скъпи поради по-малкия си размер и мобилност, но могат да бъдат основни инструменти за пътуващите мениджъри. Дали имате нужда от лаптоп, или настолен компютър ще зависи от начина на използване на компютъра; ако остане на бюрото ви, тогава настолният вариант с приличен монитор ще бъде най-добрият избор. Ако се нуждаете от него през нощта или за пътуване, лаптопът е единственият подходящ избор. Може да помислите за лаптоп и добър настолен монитор; това ви дава свободата на лаптоп, но възможността да го използвате като настолен комютър, когато сте в офиса.

Кой ще го използва?

Преценете хората, които ще използват компютрите. За служители, които имат по-ограничени IT познания, може да бъде необходимо използването на неусложнени операционни системи, докато по-опитните – могат да използват операционна система с отворен код, за да спестят пари. Персоналът с увреждания може да се нуждае от адаптивен софтуер или периферни устройства, за да може да използва компютъра ефективно. Ако някой от вашите служители има намалено зрение, може да се нуждае от по-голям монитор, за да работи безпроблемно.

Преценете правилно необходимия брой

На първо и основно място, трябва да знаете колко точно компютри ще са необходими за офис пространството ви. Като общо правило може да искате да поръчате няколко единици повече от текущия брой служители, тъй като всички успешни бизнеси се разширяват с течение на времето, но имайте предвид бюджетната страна на този въпрос, когато вземате решение. Ако е възможно, договорете групова отстъпка за закупуване на голям брой компютри наведнъж.

Поддържайте високо ниво

Може да е изкушаващо да спестите малко пари, като закупите модели от миналата година, но намаляването на тези разходи сега може да ви струва пари в дългосрочен план. Обикновено новите компютри са проектирани да издържат около три години; ако закупите остарял модел, автоматично се връщате назад с една година. В резултат на това би могло да бъде по-рентабилно просто да се примирите и да похарчите парите сега, вместо да се налага да плащате за сервиз, IT поддръжка или преждевременни надстройки по-късно.

Разберете своите нужди

Добра практика е да осигурите най-добрия процесор, който можете, тъй като това е гръбнакът на вашия компютър и ще има ударно въздействие върху всичко, което правите с него. Това обаче не е единственото нещо, което трябва да имате предвид; може също да вземете предвид броя на ядрата, от които се нуждаете, количеството RAM, което е необходимо, и дали ще ви трябват сложни графични видеокарти. Отново, това ще зависи изцяло от работата ви, затова се уверете, че познавате своите нужди, преди да купувате.

Гаранция и поддръжка

В бизнес среда по-дългите гаранции и бързата реакция на технически проблеми са изключително ценни услуги. Винаги търсете по-дълги гаранции – над 3 години, ако е възможно. Най-добрите услуги за поддръжка съчетават дистанционна помощ (виртуален ремонт, поддръжка по телефона) и вземане на същия или следващия ден, и бързо връщане при по-сериозни проблеми, които не могат да бъдат отстранени дистанционно.

Какъв ценови диапазон трябва да вземете предвид за бизнес компютър?

Според различни поучвания в САЩ, средната цена на бизнес компютър е $632. Ценовият диапазон за бизнес компютър варира в зависимост от набор от променливи, като например следните:

  • Честота на употреба: Една от най-добрите променливи, които трябва да имате предвид, преди да зададете ценови диапазон за офис компютър, е колко често ще го използвате. Ако планирате постоянно да използвате компютър в продължение на 8 часа на ден, имате нужда от компютър с по-високо качество; следователно ще трябва да се съобразите с това, като зададете по-висок бюджет.
  • Видове функции: Вземете предвид функциите, които ще ви бъдат необходими. Например, ако имате нужда от компютър, който да е супер бърз или да има много памет, вие също така ще похарчите повече спрямо модели с по-ниски възможности за обработка и по-малко RAM.
  • Краен срок: Колко време имате, за да изберете и закупите компютър? Ако компютърът, който използвате вече не работи изцяло, най-вероятно ще похарчите повече пари, защото ще ви трябва нещо веднага. За сметка на това, ако имате време, разгледайте оферти в интернет, за да изберете най-правилният и достъпен вариант.

Мислете за офис компютрите като за инвестиция, а не разход. Те са инструменти, които правят вашия бизнес по-ефективен и дори могат да бъдат основен елемент в създаването на продукти или услуги, които да продавате на своите клиенти.

Каквато и марка, модел и стил да изберете, той най-вероятно ще бъде с вас през следващите няколко години. Уверете се, че сте направили обстойна проверка предварително и изберете модела, който ще отговори на всички ваши нужди през това време.

About the author