Как да се отървете от хлебарките

Тези вредители са привлечени от източници на храна и вода. Мръсни чинии, трохи, разлята храна, остатъци, боклук и храна за домашни любимци – всичко това ще привлече инсекти. Те се справят много добре при влизане през дупки в тръби, пукнатини, канали и други.

Борба с вредители и превенция

Има различни мерки, които можете да предприемете, за почистване, поставяне на капани, отрова и използване на препарати против инсекти. Това ще помогне да се отървете от съществуващите хлебарки и да предотвратите появата на други в бъдеще:

  • Избършете разлятата течност и незабавно почистете трохите – важно е да не забравяте да забърсвате след всяко хранене или готвене. Това е сигурен начин, че ще държите вредители далеч;
  • Измийте съдовете веднага след употреба и ги приберете – не бива да поставяте непочистени съдове на плота, които са сигурен начин, че ще привлечете нежелани “гости”;
  • Почистете под мивката, дръжте празни и чисти шкафове – не пропускайте да проверите дали не сте забравили някой плик с храна отворен в шкафовете;
  • Изтрийте праха и замърсяванията под всички уреди, включително хладилника, който е любимо място за скривалище;
  • Почистете вътрешността на кофите за боклук. Изхвърлете боклука веднага щом се събере и винаги използвайте плътно прилепнали капаци;
  • Изпразнете или покрийте съдовете с храна за домашни любимци – съхранявайте лакомствата и храната добре затворена, за да не стане повод да привлече вредни напасти;
  • Можете да поставите отрова в области, за които подозирате, че имат висока активност на хлебарки, като пространството между хладилника, зад печката и зад тоалетните. 
Хлебомор

Премахнете скривалищата и входните точки

Вредителите не могат да оцелеят в дома ви без подслон. Изхвърлете всички ненужни неща, включително картонени кутии и стари хартии. Запечатайте възможните входни точки с помощта на замазка – в пукнатини, пролуки между плочки и други отвори. Уверете се, че рамките на вратите и дограмата нямат дупки отвън. 

Поставете капани и примамки

Те привличат хлебарки и ги улавят на лепкавата повърхност. Можете да закупите тези капани от онлайн и физически магазини. Химическите примамки тип къщички са по-мощен вариант. Те са съставени от гел, който прилича на храната. Хлебарките ще хванат стръвта, ще я изядат и ще се върнат в гнездата си. Там ще умрат от отровата, а останалите ще я разнесат.

Най-доброто място за капани, примамки и отрови е под мивки, печки и хладилници, до кофи за боклук, в кухненски и санитарни шкафове и под первази. 

Може да използвате течни концентрати, които са специално формулирани средства за унищожаване на вредители. Смесете ги с вода, за да ги разредите, след което покрийте всички вероятни скривалища, включително пукнатини и други, чрез пръскане.

На пазара вече има и специални уреди срещу нашествия на хлебарки, гризачи и други. Те излъчват специални вълни, които държат вредителите далеч. 

About the author