Как да направите спалнята по-уютна през зимата?

Зимата е сезон, в който по традиция прекарваме повече време затворени вкъщи. Предвид ситуацията на пандемия, в която се намират хората по целия свят, домът се превърна в нашето най-сигурно убежище.

Затова не е никак учудващо, че у много хора се появи желанието да реновират и освежат жилищата си, в търсене на повече уют и комфорт в момент, когато той е най-нужен. Ако и вие сте в търсене на идеи как да направите най-интимното пространство в дома ви по-уютно, вижте тези интериорни съвети, с помощта на които да преобразите спалнята си.

Инвестирайте в качествена дамаска

Тапицирани спални се превръщат във все по-търсен и предпочитан вариант за много домакинства. Причината е, че те изглеждат по-луксозно в сравнение с обикновеното дърво, а също така тяхната мека и деликатна текстура придава допълнително усещане за комфорт на леглото. Вариант е да смените основата с тапицирана такава или просто да добавите нова табла за легло, която да е мека и удобна. Дори промяната само на този малък елемент несъмнено ще внесе съвсем различно излъчване в цялата стая. Пробвайте и вие!

Време е за смяна на спалното бельо

С промяната на сезоните е добре да променяте и вида на спалното бельо, което използвате. През пролетните и летните месеци обикновено имаме нужда от леки и дишащи естествени материи, които ще ни предпазят от прекаленото затопляне на тялото и ще оставят усещане за прохлада.

През студените зимни дни обаче, всички търсим допълнително топлина, затова нямаме търпение да облечем дебелата пижама и да се сгушим в купчината от завивки, които ще ни осигурят приятна за спане температура през цялата нощ, независимо от ниските градуси навън.

За чаршафите през студените дни, добра идея е да заложите на плътен памук. Що се отнася до завивките, от вас зависи дали ще изберете една по-плътна, или ще използвате метода на пластовете, така че ако ви стане топло, просто да махнете една от завивките.

Покривалото за легло ще направи разлика

Сигурни сме, че искате спалнята ви да изглежда уютна по всяка време, а не само когато сте оправили леглото за сън. Затова важна роля има покривалото за легло. С настъпването на новия сезон, препоръчваме ви да сложите и ново шалте за спалня. Изберете приятна и качествена материя, която е топла и мека на допир. За да бъде интериорът консистентен и хармоничен, съветваме ви да изберете цветове и шарки, които ще се впишат безпроблемно в стаята и ще изглеждат на място.

Върху него небрежно може да добавите плетени одеяла или други меки завивки за повече комфорт. Не забравяйте и добрите стари декоративни възглавници, на които може да смените калъфките, така че да си отиват с новото шалте. Може да заложите на изчистени едноцветни калъфки или да изберете такива с зимни мотиви – снежинки, борови клонки и др.

Добавете светлинки за разкош

През зимата, един от проблемите е, че сме много по-склонни да се чувстваме потиснати и в лошо настроение. Причината за това до голяма степен се дължи и на по-малкото количество дневна светлина, която получаваме. За да компенсирате липсата ѝ, а и за да направите стаята по-уютна и комфортна, препоръчваме ви да добавите различни източници на светлина. Това може да са настолни  или стенни лампи над нощното шкафче. Също така, различни гирлянди от светлинки, подобни на тези, с които украсявате коледната елха, ще стоят чудесно над леглото. Съветваме ви да изберете такива с топла светлина и по възможност лампичките да не премигват твърде бързо, за да усетите наистина уют, хармония и топлина.

Накрая, още един лесен начин да осветите дома си са ароматните свещи. Те се предлагат в различни размери и с различни ухания. Съветваме ви за спалнята да заложите на леко и деликатно ухание, което да освежи атмосферата. Ако използвате свещите преди лягане, бъдете внимателни и не забравяйте да ги изгасите, когато дойде време за сън.

About the author