Как да сменим накладките на колата?

Как да сменим накладките на колата?

Един от важните ремонти, необходими за поддръжката на автомобила, с който всеки собственик трябва да е наясно, е смяната на накладките. За целта трябва предварително да се закупят нови, като това може да се направи и онлайн. Но как да разберете кога е време за смяна и какви са стъпките – повече подробности ще научите от информацията, представена тук в тази статия.

Подготовка и необходими инструменти

За да направите ремонта сами, ще имате нужда от гаечен ключ, крик, нови накладки, чиста кърпа или стар плат.

А ето и стъпките за смяна на накладките:

  1. Повдигане

Препоръчително е преди да започнете, да повдигнете предната или задната част на колата, от страната, на която искате да смените накладките. За целта трябва да използвате крик и да се уверите, че автомобилът е стабилно закрепен.

  1. Сваляне на колелата

След повдигането на колата, идва ред на свалянето на колелата. С помощта на гаечен ключ, може да отстраните гайките и след това да свалите колелата.

  1. Сваляне на старите накладки

Вече трябва да имате достъп до тях. Внимавайте при свалянето им, за да не повредите останалите части на спирачната уредба.

  1. Поставяне на новите

Вземете новите накладки за дискови спирачки и ги поставете на мястото на старите. Уверете се, че са здраво закрепени и не се движат.

  1. Връщане на колелата

След като сте завършили смяната на частта, върнете колелата на местата им и затегнете гайките добре.

  1. Спускане на автомобили

Използвайте крика, за да спуснете автомобила обратно на земята.

Когато сте готови, добре е да тествате дали всичко работи коректно, затова тествайте колата на безопасно място.

Кога е време за смяна?

Много хора се чудят кога точно да сменят накладките. Един от първите сигнали за това, че е дошло време за този ремонт, е слабата спирачна мощност при натискане на педала. Шумът и треперенето на волана при спиране, както и свиренето, са други показатели, които ще ви подскажат кога трябва да се ориентирате към подмяна.

Препоръчително е да направите консултация с монтьор, ако забележите някой от тези признаци. Другият вариант е да ги смените сами, като за ваша безопасност е по-добре да използвате само качествени авточасти.

Смяната на накладките е важна част от поддръжката на всяко моторно превозно средство. С правилните инструменти и познания, може лесно да ги смените сами и да гарантирате безопасното движение на вашата кола. Ако обаче се чувствате несигурни, винаги може да посетите сервиз, където ще го направят за вас.

About the author