Как да разберем от какъв акумулатор имаме нужда

Как да разберем от какъв акумулатор имаме нужда

Сред факторите за нормална работа на моторните превозни средства е наличието на определено електрозахранване, което в съвременните модели се осигурява от подходящи батерии. Колкото и да се подобряват технологиите за производството им, все още подобни продукти са консумативи и на всеки 5-7 години се сменят. В подобен момент настъпва трудността относно избора на подходящи и евтини акумулатори. Какви съвети дават в тази посока от онлайн магазин Maxcar?

Какъв евтин акумулатор е необходим според типа на автомобила

Пазарът изобилства от различни видове и поставянето на който и да е от тях не е добра идея и по-долу ще разберете защо. За подбора на правилната батерия е редно да се обърнете към документацията на превозното средство, където производителят дава своите препоръки относно размерите и техническите характеристики.

Съществуват някои общи препоръки, според типа на автомобила, какъв трябва да бъде капацитетът и т.н. За хечбек или седан с 1,6 л двигател се препоръчва 45-55 амперчаса източник на енергия. Комбитата с обем на двигателя от 1,5-2,3 л се препоръчва да работят с поне 66 амперчаса, а за камиони – 77 амперчаса или повече.

Кои характеристики са важни при избора

Разнообразието от евтини акумулатори се различава по отделни параметри, като капацитет, волтаж, вид на полярността и т.н. От онлайн магазин Maxcar смятат, че важните характеристики при избора са:

  • номинално напрежение – ако изборът е за товарен автомобил, то вероятно е необходима 24 волтова евтина батерия. За лека кола се изисква 12V (волта);
  • капацитет – това е вместимостта на евтиния акумулатор или количеството енергия, което може да бъде акумулирано и съхранено за по-късно отдаване. Обърнете внимание за маркировка, като „6ST-55“ – първата цифра ви информира за броя на отделните клетки, а буквите за предназначението – в случая е стартерна батерия. Втората цифра показва капацитета;
  • пусков ток – това е токът към стартера, подаван в момента на неговото стартиране. Ако е по-голям може да настъпи повреда. Максималната стойност е обозначена на етикета;
  • полярност – права (положителният полюс (+) се намира отляво) или обратна (положителният полюс (+) е отдясно);
  • вид на технологията – на пазара са разпространени тяговите гелови евтини акумулатори за коли, мотори и камиони, чийто електролит не е течен, а гелообразен, което позволява тяхното безопасно поставяне във всяка позиция;
  • марки – изборът на качествените и доказали се марки ще гарантира добра работоспособност на елемента и неговата дълготрайност.

Какви са последиците от грешния избор

При твърде висок стартов ток може да изгори окабеляването и стартера. Ако капацитетът е твърде голям, ще се наблюдава недостатъчно зареждане на евтините акумулатори, което ще доведе до преждевременната им повреда. Ако вместимостта е твърде малка, то батерията системно ще се презарежда и ще се повредят отделните клетки.

About the author