Авточасти за товарни автомобили: как да изберем без да не сгрешим

Авточасти за товарни автомобили: как да изберем без да не сгрешим

Товарните автомобили, камионите и ремаркетата са важни за транспортните услуги в страната и чужбина. Те са средствата, чрез които се разпределят всички ресурси в отделните места, но за тяхната изправност понякога е необходима покупката на резервни части. Голямото разнообразие от видове и модели може да обърка повечето потребители и по-долу от онлайн магазин SFK Truck ще споделят някои нюанси относно това как да не сгрешим при избора.

Какви видове авточасти за камиони има

Приоритетите на отделните водачи и собственици на камиони са различни. За някои цената е по-важна от качеството и дълготрайността на закупените компоненти. Други предпочитат да направят покупка в полза на по-високото качество. Ето защо, на отрасловия пазар днес съществуват няколко вида резервни части:

  • оригинални – произвеждат се от самия производител и се използват при създаване и конструиране на превозното средство. Те са идеално съвместими с конкретната марка и модел, притежават максимална дълготрайност и износоустойчивост. Единственият негатив е, че са доста по-скъпи и не всички водачи и фирми са готови да платят цената им;
  • лицензирани – производството на резервните части се извършва от партньори на автомобилните производители, разполагащи със собствени производствени мощности. Въпреки това самият производител на превозните средства има свои изисквания относно качеството на крайния продукт и издава лиценз, когато подобен и други критерии бъдат покрити от партньора. Такива компоненти струват малко по-евтино от оригиналните;
  • неоригинални – производството на тези резервни части се извършва от трета фирма производител, която не е партньор на автомобилната компания. Подобен разработчик произвежда продукти по аналогия на оригиналните, но с много по-нискокачествени материали. Това позволява стойността им да бъде значително занижена и е предпочитана от хората, за които евтината покупка е приоритет пред качеството;
  • контрактни – това са здравите и непокътнати резервни части, които са взети от физически повредено превозно средство след инцидент. Те също са оригинални и висококачествени, но значително по-евтини.

Как да не сгрешим при избора

магазин за авточасти за камиони

Резервни части и консумативи са необходими на различните представители на товарните автомобили: автобуси, камиони, ремаркета и други. Покупката на оригинални авточасти не винаги е по възможностите на водачите. Препоръчително е да се поинтересувате дали използваните в превозното средство компоненти се произвеждат от самия производител на камиона или се създават от трета страна. Ако максималната надеждност не е приоритетна, то замислете се дали е необходима покупката на компоненти, които струват два пъти по-скъпо от лицензираните и дали ще издържат два пъти по-дълго?

Покупката на евтини резервни части и консумативи не се препоръчва освен ако за тях няма голям процент положителни потребителски отзиви. Често подобни компоненти се произвеждат от необработен метал за допълнително втвърдяване и са с ниска надеждност. Не ги използвайте особено ако става дума за поддръжка на важни системи, като спирачната, предавателната, горивната и т.н. Това сериозно ще изложи на риск безопасността ви на пътя.

Ако сте сред потребителите, които нямат задълбочени познания относно ремонтите и работата на превозното средство, от SFK Truck съветват да се обръщате към специализираните магазини. Освен оригиналните и лицензирани резервни части те предлагат компетентни оператори, които напълно безплатно да съдействат при избора, можете да върнете покупката си или да направите смяна при неточен избор. Подобни търговци са вносители на висококачествени стоки и поддържат локални наличности на склад, така че доставките да са максимално бързи.

About the author