Tesla Model S и X отново увеличават пробега

В американския конфигуратор на електрически автомобили Tesla Model S се появи нова версия Long Range Plus вместо Long Range (цената от 79 990 долара не е променена). Посоченият автономен пробег с едно зареждане по цикъл EPA сега е 390 мили (628 км) срещу 600 км в предишната версия. При кросоувъра Model X също се появява модификация Long Range Plus с пробег 351  мили (565 км) срещу 528 км от предишната версия. Шефът на Tesla – Илън Мъск, обясни в своя Twitter, че през последните няколко месеца S и X сe произвеждат с промени, за да постигнат този диапазон. А скоро тези автомобили ще бъдат пуснати с пълния автономен пробег чрез безплатна актуализация на софтуера  on line.

Последните корекции в каталожните данни са направени след серия технически подобрения, свързани с ефективността на електрическата задвижваща система.

Подобрената версия на Tesla Model S все още е посочена в американския каталог, а в Европа старата версия Long Range все се предлага на клиентите, чийто обхват е посочен като 610 км по цикъла WLTP.

Според Мъск, още една малка стъпка напред, към желаните 400 мили (644 км) за S, може да бъде направена чрез подобряване на джантите и гумите. Очевидно това е максимално възможното за актуалната батерия с капацитет  100 кВтч. Освен това ще бъде необходимо да бъде увеличен капацитетът. Вече има неофициална информация в резултат на изтичане в интернет. В InsideEVs твърдят, че през лятото на 2020 г. в двете най-мощни версии на Tesla ще се появи батерия с 120 кВтч, която ще осигури на Model S пробег от 500 мили (805 км) по цикъл EPA, а Model X може да се примири с 400 мили.

Няма промени в параметрите на модификацията Model S Performance. Същите 348 мили (560 км) на автономен пробег с базови гуми и ускоряване до 60 мили/ч (97 км/ч) за 2,4 сек. Очакваме пробив в края на лятото или началото на есента, когато ще бъде представена модификацията Model S Plaid. (неофициалното време на Нюрбургринг е 7:13.)

Във връзка с това си струва да припомним, че Tesla Model S все още е в първото поколение, което се появи на пазара през 2012 г. През годините в автомобила са направени много промени. Наличните размери на батерията са се променили повече от веднъж. В началото се предлагаха три варианта с 40, 60 и 85 кВтч (батерията с 40 кВтч  всъщност беше с мощност 60 кВтч с принудително ограничение на капацитета). Според каталожните данни най-евтината S изминава без дозареждане 224 км според цикъла EPA, а най-скъпата (S 85) – по каталог 426 км (въпреки че измерванията на Tesla са дори повече от 500).

За по-мощната версия на пикапа Tesla Cybertruck каталожният автономен пробег на компанията с едно зареждане е 805 км, а за спортния автомобил Tesla Roadster – 1000 км. Но и двата модела първо трябва да се появят на конвейера.

Свидетели сме на напредък в най-визуалната форма: почти 1,5-кратно увеличение на автономния пробег при зареждане за осемте години живот на един и същ. Между другото, 628 км по американския цикъл EPA са приблизително 730-760 км в остарелия европейски цикъл NEDC. През 2012 г. едва ли някой би могъл да мечтае за такива числа. Навремето, когато Tesla S се появи в продажба, най-популярният електромобил беше първият Nissan Leaf, който можеше да измине само 175 км по цикъла NEDC (и 117 км по EPA). Любопитно е какви числа ще видим, след като очакваме смяната на поколението в Tesla S.

Автор: Пламен Ангелов. Източник: ams.bg

About the author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.