Какво се случва с вас, когато спрете да правите онова, което обичате

Всеки от нас е достигал момент, в който, сякаш, поради една или друга причина, спира да прави всичко онова, което обича. Дали от психическа или физическа преумора, дали от липса на възможност за концентрация, дали от тревоги и дискомфорт – причините биха могли да бъдат хиляди. Колкото и странно да звучи, понякога човек има нужда от почивка дори и от нещата, които обича. Но колко почивка е твърде много почивка?

Ако изцяло и за дълго се откъснете от нещата, които ви доставят удоволствие и не откриете нови, които да ви задвижват двигателя, вие рискувате да загърбите голяма част от онова, което ви придава уникалност и автентичност.

След време непременно бихте се усетили доста по-вели и с понижено настроение от преди. Това се дължи на факта, че, когато се занимавате с приятни дейности и хобита, вие предразполагате тялото и съзнанието си да се чувстват добре. Липсата на енергия и тонус определено може да зависи от това, че твърде дълго не сте обръщали внимание на собствените си потребности чрез практикуване на дейности, които ви доставят удоволствие.

Ако за дълго и категорично се откъснете от хобитата си, в един момент бихте могли да усетите, че сякаш губите времето си. Животът ни съвсем не е изтъкан от работа и ангажименти, само и единствено. Представете си, че сте на работа, но, вместо да се заемете със задачите си, вие цял ден безсмислено ровите в телефона си и говорите общи приказки с колегите си. На края на работния ден ще чувствате ли, че сте оползотворили времето си в офиса? Ще усещате ли удовлетвореност, че максимално пълноценно сте прекарали деня зад компютъра? Ще чувствате ли, че днес сте изработили и заслужили възнаграждението си? Едва ли.

Същото се отнася и до свободното ви време. Ако го пропилеете в правене на безсмислени и нищо носещи ви дейности, на края на деня вероятно нямате да чувствате кой знае какви задоволство и удовлетвореност. Мерилото за добро прекарано време е именно в радостта след изтичането му. Не пропускайте шанса да давате на самите себе си онази така необходима частица щастие. Останете верни на себе си и нещата, които обичате, и които ви правят онези, които сте.

About the author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.