От какво бягат мишките?

От какво бягат мишките?

Мишките са едни от най-разпространените вредители от хилядолетия. Те обитават най-често сметищата, а развалената храна и други боклуци са деликатес, който ги привлича неминуемо. С годините обаче са измислени много методи за борба с натрапниците. Освен че излъчват силна миризма, те могат и да нагризат вашите вещи, а и представляват възможни причинители на инфекциозни заболявания. Едни от най-разпространените методи срещу тези вредители са отровите, капаните за мишки или пък по-хуманните отблъскващи препарати. Все повече нашумява и използването на ултразвуково устройство против вредителите. От Ню фреш дават малко повече информация по темата, за да ви помогнат в тази нелека борба с мишки.

Какви са класическите методи?

Най-класическият метод против мишките си остава котката. Нека не забравяме, че това е естественият враг на тези вредители и определено успяват да ги държат далеч. Добре е животното да не е породисто, защото по-дивите екземпляри имат доста по-добър ловен инстинкт. Тъй като обаче не всеки може да си вземе котка, за да се отърве от натрапниците, нека разгледаме по-отблизо и част от останалите методи:

  1. Капан за мишки – добрите стари капани за мишки са най-традиционното решение срещу вредителите, но не са особено хуманни. Представляват плоскост с задвижващ се механизъм, който ще се щракне при появата на животното. Можете да направите примамка върху него с някаква подходяща храна, като сиренце. Има както дървени, така и метални модели. Но вече има доста по-добри начини да се отървете от тези малки пакостници.
  2. Живохващащ капан – тези капани представляват кутия с решетки, в която примамвате мишката, след което тя се затваря. Този вариант не причинява болка на животното и след това можете да го пуснете някъде далеч от дома ви. Има различни размери, подходящи за залавянето на повече от един екземпляр.
  3. Спрейове и гранули за прогонване – тези препарати ще прогонят нежеланите гости без да им причиняват вреда. Те обаче са изключително токсични и не са подходящи за използване в затворени помещения.
  4. Капани с лепило – лепило можете да си закупите и отделно и да използвате за допълнителна сигурност в други видове капани. То е незасъхващо и изключително силно, така че ще може да задържи вредителите на място. Ако имате нашествие, е добре да използвате няколко броя капана, за да бъде ефективно тяхното премахване.
  5. Отрова – работата с отрови за гризачи не е безопасна, те също са токсични и е опасно за други животни или деца. Този метод обаче е подходящ, ако се борите с изключително голям брой вредители. 

На какви уреди за борба да заложите?

Освен класическите варианти за справянето с този проблем, можете да използвате и електронен капан. Този уред директно убива натрапника при залавянето му. Друг широкоразпространен вариант е ултразвуковият електронен апарат. Звукът, който излъчва, е на непоносима честота за гризачите и ги прогонва успешно от територията, която е в обхвата на избрания уред.

Съвети от специалистите

Нека не забравяме, че тези вредители са изключително нечисти животни и неизменно носят със себе си много бактерии и микроби, които от своя страна водят до различни инфекциозни болести при хората. Добре би било да обърнете внимание на сигналите за наличието на неканените гости възможно най-бързо, защото те се размножават изключително бързо. Точно затова не бива да се бавите с избора на средство срещу тях и да вземете незабавни мерки! Важно е да знаете, че труповете на тези вредители трябва да бъдат отстранени веднага, защото при развалянето си отделят токсична за хората миризма и може да причини силно главоболие и дори отравяне! 

About the author