Как LEGO помага за развитието на детето?

Как LEGO помага за развитието на детето?

Играта е първият градивен елемент в ученето. В заниманията с конструктори Лего децата могат да придобият различни специфичните умения, докато строят, каквито с малко други играчки биха развили.

Видове умения

Те са разнообразни, като всяко от тях е с висока важност за развитието и социализацията на момичета и на момчета, а Лего успява да помогне на голяма част от тях:

LEGO от Ozone.bg
  1. Комуникативни

Общуването е еднакво важно за всички: бебета, деца и възрастни. Ако имаме нужда или искаме нещо, трябва да можем ясно да съобщим това. Lego помага за развитието на тези социални умения, като дава на малчуганите способност да работят в групи, за да създават творения. След като са готови, могат да играят заедно и да се въплътят във вълнуващи истории от въображението си.

  1. Решаване на пъзели

Лего в основата си е пъзел. Децата трябва да следват инструкциите за пресъздаване на сграда, място или среда с различна трудност. Те трябва да изберат кой блок отговаря на описанието, къде да го поставят и как се вписва като цяло в дизайна. След като го направят и елементът е поставен, пъзелът придобива завършен вид.

  1. Емоционален растеж

В процеса на строене те научават различни умения, свързани с решаването на проблеми. Когато почувстват, че пъзелът просто няма смисъл, децата усещат разочарование. Когато решат да се придържат към него и да продължат, те се научават как да признават чувствата си и да ги преодоляват – ценният урок на постоянството. След това, когато завършат пъзела, те разбират чувството на удовлетворение. 

  1. Фина моторика

Фината моторика е жизненоважна за развитието на децата и е изключително подпомогната от използването на конструктори. Когато детето ви играе с Лего, то непрекъснато движи ръцете си, съединява частите и следва инструкциите. Действията му трябва да бъдат кратки и обмислени, за да постигне желания резултат. Лего е помощник, като подобрява задълбоченото ангажиране на двигателните умения, захвата с пръсти и възможността за поставяне на различни по размери елементи. 

  1. Развиване на творчеството

Децата имат огромно въображение, което може да се доразвива с помощта на конструкторите. Като им даваме възможност да бъдат креативни, да създават всичко, което им харесва, те се научават да изразяват себе си. Могат да следват инструкциите или да създадат нещо напълно ново, като развихрят въображението си и го свържат с реалния свят. По-късно, когато станат възрастни, това умение ще се окаже полезно по много различни начини, включително поставяне на цели, емоционални способности и решаване на проблеми.

Всички тези умения са важни за научаване в ранна възраст, защото позволяват на малчуганите да се развиват емоционално, като същевременно им дават шанс да изследват пъзели и да решават проблеми. Според екипа на онлайн магазин Ozone.bg, най-популярните детски модели Лего сега са Класик, Нинджаго, Сити и Дупло.

About the author