Какво значи UV защита и поляризация на слънчевите очила?

Какво значи UV защита и поляризация на слънчевите очила?

Тези два термина се използват за филтриране на компоненти на електромагнитните вълни. Поляризаторът е за намаляване на блестенето, а UV филтърът предпазва от ултравиолетовите лъчи. Качествените варианти слънчеви очила се предлагат с някой от тези видове защити.

Какво е поляризация?

Светлината се разпространява във всички посоки – диагонално, вертикално, хоризонтално. Стъклата с поляризация имат филтър, който позволява само на вертикалния слой да достигне до окото. Това намалява драстично блестенето, но и помага за контрастно виждане, като повишава и комфорта. Пример е слънцето, което блести и се отразява във водата. Ако сте с обикновени слънчеви очила, няма да видите какво има, но ако сте с такива с поляризация, ще успеете дори без да присвивате очи. 

Какви са предимствата на този вид защита?

магазин за слънчеви очила

На външен вид моделите с такъв филтър не се различават от тези, които са без. Но за здравето на окото това съвсем не е така. Плюсовете на тази протекция са:

  • само поляризираните стъкла могат да предпазят зрението, като блокират заслепяващите отблясъци и увеличават зрителната острота;
  • идеални са за шофиране, защото намаляват умората на очите при дълго пътуване;
  • могат да се носят на закрито от хора, които са претърпели операция и да осигуряват поне частичното им зрение и едновременно с това предпазват от дразнене.

Този вид слънчеви очила имат и някои недостатъци, затова не бива да се ползват от пилоти, защото могат да попречат да забележат други летателни обекти. Поради поляризиращия филтър при леко завъртане няма да можете да виждате и някои екрани на телефони, телевизори, часовници и други.

Какво означава UV защита?

Някои модели слънчеви очила блокират ултравиолетовата светлина. Така се предпазва окото и лъчите не могат да достигнат до него и да му нанесат щети. Моделите предпазващи от ултравиолетово лъчение трябва да осигуряват защита и срещу двата вида лъчи. Освен това те трябва да блокират и поне 75% от видимата светлина, за да бъдат ефективни. Не е препоръчително да избирате варианти без такава защита, защото обикновените модели позволяват на окото да отпусне зеницата и така цялото количество светлина навлиза в него. По този начин има по-висок риск от облъчване.

Всеки, който прекарва по-голяма част от времето си на открито, трябва да помисли за закупуване на качествени слънчеви очила. Оригиналните и маркови мъжки, дамски и детски модели, които се предлагат в онлайн и физическите оптики могат да ви осигурят здраве и добро зрение години наред, твърдят експертите от Скай Оптик.

About the author