Типовете темперамент – oпределете какъв притежавате

За тези от вас, за които психологията е призвание или хоби, вероятно е известно, че съществува класификация на типовете темперамент, които, ние – хората, притежаваме.


Какво е темперамент?

Темпераментът е съвкупност от черти и привички на характера и личността, които я обуславят като индивидуална такава. Още в Древността Хипократ систематизира четири основни типа темперамент и ги наименува. Тази класификация остава общовалидна и днес.

Кои са видовете темперамент?

Имате ли познат, чието винаги ведро и добро настроение действа толкова стимулиращо на всички около него? То тогава този човек бихте могли да определите като сангвиник.

talkative people

Сангвиниците притежават открит, весел и отворен към новото характер. Те са експериментатори и импровизатори. С лекота влизат в ролята на „душата на компанията“. Обикновено се чувстват в свои води във всяка среда, умеят да намират общ език с всекиго. Природно любознателни са, което ги прави предпочитан събеседник – сангвиникът ще ви слуша задълбочено и с интерес, попивайки всяка ваша дума. Респективно, вие също бихте могли да узнаете много от тези хора. Сангвиниците са винаги усмихнати и в добро настроение – трудностите понасят като предизвикателство и не оставят проблемите си неразрешени.

Ако сред познатите ви има човек, който е способен от видимо спокойно състояние изведнъж да претърпи гневен пристъп, то тогава несъмнено си имате работа с холерик.

Холериците са хора, за които поставените цел или задача са от първостепенно значение. Те лесно се поддават на негативните емоции – ако нещо или някой застава на пътя им към осъществяването на дадена задача, холериците избухват за секунди и изсипват гнева си върху първия, когото срещнат. С право често ги определят като „кибритлии“ – те са толкова невъздържани, че са наистина в състояние за отрицателно кратко време да избухнат в пристъп на ярост. Една много положителна тяхна страна, обаче, е изпълнителността – дайте задача на холерик и нищо не е в състояние да го отклони от пътя към решаването й.

Флегматиците пък са онези, чиято най-висша цел е запазването на спокойствие и привидно равнодушие.

За разлика от сангвиниците, които са задвижвани от ентуасизъм по всеки въпрос, и холериците, които избухват за секунди, флегматиците остават непоклатими в мажоритета от ситуациите. Те са хора на спокойния нрав и невъзмутимостта – действително е много трудно да извадите флегматик от равновесие. Не, че е невъзможно, но ще коства доста старание и усилия от ваша страна. Флегматиците са последователни в действията си, без да влагат излишни емоции, особено такива като гняв, притеснение или каквото и да е негативно.

thinker

Четвъртият темперамент по класификацията на Хипократ обхваща меланхолиците. Те са вглъбените мечтатели, творчески и чувствителни натури. Често меланхолиците са хора на изкуството – богата им душевност им позволява често да проявяват емпатия, а дълбоките си емоции те често изразяват под формата на творчески акт. Те са често умислени и замечтани. Имат свой собствен свят и често са интровертни, поне докато не открият хора, за които смятат, че ги разбират и приемат такива, каквито са.

About the author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.