Какво представлява ангренажният ремък

Какво представлява ангренажният ремък

За правилната работа на двигателя в автомобила, трябва да се постигне прецизна синхронизация между коляновия и разпределителния вал. Тази задача е възложена именно на ангренажния ремък и тя е много отговорна – при скъсването му ще се стигне до скъпи ремонти на двигателя.

Какво е това ангренажен ремък

Той е със зъбци във вътрешността, които влизат в зъбните колела. По този начин се гарантира отлично сцепление и липса на възможност за превъртане и разместване при задвижването. Подходящият опън се осигурява от допълнителна ролка. Този консуматив е изработен от здрава гума и найлон.

Какво е неговото предназначение

Отговаря за свързването на коляновия с разпределителния вал, а също осигурява синхронното задвижване на буталата и клапаните. Тоест, чрез разпределителния се активират клапаните, в момента, в който буталата задвижват коляновия вал, благодарение на мотовилката. Когато този синхрон се наруши, при скъсване на ангренажния ремък, клапанът удря в буталото и настъпва сериозна повреда в системата, което оставя колата неподвижна на пътя. Единственият начин за придвижване в подобен случай е извикването на пътна помощ и транспортирането на повреденото МПС до близкия сервиз.

Какви са признаците за необходимост от смяна

Ангренажният ремък е поставен на място, където е защитен от странични механични повреди, но с течение на времето постепенно започва да се изхабява и е необходима навременната му смяна. Признаците обичайно са:

  • наличието на стърчащи конци;
  • липсващи откъснати парчета гума;
  • износване – той е протъркан и с изтънели заоблени зъбци;
  • наличие на пукнатини по каучука – често се виждат при странично огъване на лентата или в ситуация на опън, където цепнатините са още по-големи;
  • липсващи или сцепени зъбци по техния диаметър.

Какъв е интервалът за смяна

Според онлайн магазин Automotozone, средният интервал за смяна на ангренажния ремък е между 50 000 и 150 000 хил. километра. За по-голяма точност на периода се спазват препоръките на производителя.

Как се сменя

Използва се специализиран комплект от инструменти и се сваля предпазния капак. Гайката на обтяжната ролка се разхлабва и се притиска навътре, което позволява свалянето на ангренажния ремък. С подходящ ключ, коляновият вал се завърта до съвпадане на белезите на капака на клапаните с тези на ремъчната шайба. Двата капака се свалят и фиксиращите болтове на обтяжната ролка се разхлабват, премествайки я в обратната на разгъване на пружината посока. 

Монтажът на новия консуматив се извършва в обратния ред. Първо се започва от ролката на коляновия вал, преминава се през всички паразитни колела и се завършва с разпределителния вал. Важно е накрая белезите да съвпадат.

About the author