Видове химическо чистене и как да изберем правилното?

Видове химическо чистене и как да изберем правилното?

Химическото чистене е ефективен метод за елиминиране на замърсителите на голямо разнообразие от продукти. Те включват както връхни дрехи, така и домашно облекло, офис костюми и бельо, всички видове обувки, домашен текстил и дори меки играчки. Въпреки това, за да почистите нещо наистина ефективно и ефикасно, е важно да знаете коя е най-правилната техника за целта. Познаването на тези подробности ще позволи не само да се почисти продуктът и да се върне към първоначалния му вид, но и ще запази качеството, цвета и здравината, съветват от mediaclean.bg.

Не забравяйте, че всяка дреха има етикет, на който най-правилно е определена грижата за дадения продукт. Следвайки указанията на производителя, ще запазим всичко в добър вид за много дълго време, подчертават от MediaClean.

Видове химическо чистене и какви са те

Всъщност има само два вида химическо чистене – сухо и аква, разкриват от MediaClean. И двата метода се използват в зависимост от вида на замърсителите, състава на материята, от която е изработен продуктът, наличието или отсъствието на декоративни бижута, сложни кройки и други. Специалистите по професионално химическо чистене имат необходимите познания за характеристиките на тъканите и внимателно избират вида почистване, който е подходящ в конкретения случай.

Видове сухо химическо чистене

Този метод означава почистване на нещата в специални разтворители без използване на обикновена вода. Затова се нарича сух. Традиционно перхлороетиленът се използва за сухо „измиване“, но в днешно време изборът на препарати се е разраснал значително, наблюдават от MediaClean. Вече могат да се използват еко-препарати, които ефективно отстраняват мръсотията, без да нарушават структурата на тъканта и освен това са абсолютно безопасни за здравето, защото не предизвикват никакви алергични реакции. Ето основните продукти, които се използват:

  1. Перхлоретилен – този препарат се използва за почистване на неща с много дълбоки примеси, мазнини и други сложни петна. Перхлороетиленът е мощно вещество, така че този метод е много предпочитан, защото е особено ефективен. Това обаче не е най-добрият вариант за по-нежни тъкани, дрехи с повече декоративни елементи, както и такива с водоотблъскващи материи.
  2. Въглеводородни разтворители – това е по-мек метод, предназначен за измиване на деликатни материи, включително пластмасови и гумени изделия. За твърде дълбоко замърсяване, този метод не е подходящ, тъй като не е толкова агресивен, но в наше време е популярен, заради многото си предимства. Използването на въглеводородни препарати гарантирано запазва цвета на продукта, придава мекота на тъканите и не оставя неприятна миризма.
  3. Силикон – силиконовите разтворители все повече се използват в съвременните цехове за химическо чистене поради тяхната екологичност и ефективност. Силиконът също е нежен, не разваля нито самата тъкан, нито нейният цвят или структура. Подходящ е за почти всеки текстил, включително тънки тъкани и пух. Разтворителите върху силикона са безопасни за здравето и нямат неприятни миризми.
  4. На алкохолна основа – това е нов метод, при който се използва продукт, създаден на базата на модифицирани алкохоли. Веществото също е екологично и биоразградимо. Деликатно почиства нещата и не влияе върху състава на тъканта, което означава, че няма да наруши по никакъв начин нито нейният цвят, нито видът ѝ, споделят от MediaClean.

Кой тип почистване е оптимално зависи от конкретната ситуация. През ХХ век широко се използва перхлороетиленът, а през XXI век екологичните препарати набират повече популярност. Служителите на професионалните цехове химическо чистене знаят кой тип е подходящ за определени продукти и вземат предвид всички необходими фактори, казват от MediaClean.

Аква почистване

За разлика от сухия метод, аква почистването включва използването на вода, но не по същия начин като в класическото изпиране в пералня. Когато се използва методът за аква почистване, дрехите обработват предварително и след това се поставят в специални перални машини с много фини настройки на режима на работа. При такова пране се работи със специализирани почистващи препарати, а механичният ефект върху тъканта е минимален, успокояват от MediaClean. Ето защо, аква почистването е особено търсено в случай на продукти, изработени от деликатни материали, както и дрехи с повече декорации – кристали, мъниста, метални вложки и т.н. Този метод често се използва за почистване на вечерни, сватбени и церемониални тоалети, както и на по-екстравагантни парти костюми.

Аква почистването е най-широко използвано при отстраняването на водоразтворими замърсители. Това се отнася за петна от кафе, чай, вино и други течности, предупреждават от MediaClean.

Как да четем символите за химическо чистене върху етикетите?

За да знаем най-подходящият начин за третиране на определена дреха или друг тип текстилен продукт, най-сигурно е да погледнем указанията на производителя, напомнят от MediaClean. Те могат лесно да се открият на външния етикет на абсолютно всяка дреха. Там ще бъде дадена пълна информация както за изпирането, така и за изсушаването, гладенето и цялата нужна грижа за конкретния продукт.

Специалистите по химическо чистене знаят как да боравят с различни материи, но за ваше спокойствие MediaClean препоръчват да запомните как правилно да прочетете определени обозначения на етикетите. Това ще ви помогне да координирате избора си с това на служителите в избраният от вас цех.

Всички символи се основават на използването на три основни параметъра, казват от MediaClean:

  • P (перхлоретилен) – разрешено е почистване с перхлоретилен;
  • F (запалим, запалим) – разрешено е използването на въглеводородни разтворители;
  • W (Wet) – възможен е метод за мокро почистване.

При по-стари продукти можете да откриете и символът А (Any), което означава, че се допуска да използвате всички възможни видове, споделят от MediaClean.

Знаейки цялата тази информация, много лесно ще определим подходящия начин на поддръжка за всяка материя, успокояват от MediaClean. Винаги се консултирайте и с професионалистите, когато си оставяте дрехи, спално бельо, одеала или други текстилни вещи при тях. Техният опит ще ви помогне да се подсигурите, че се грижите по най-добрия възможен начин за всичко, което им доверявате. Химическото чистене определено е един много добър вариант да запазим нещата си здрави и в добър вид за възможно най-дълго време.

About the author