Избор на плочки за баня: как да вземем правилно решение

Избор на плочки за баня: как да вземем правилно решение

На пазара има много видове плочки за баня , в различни формати, цветове и текстури. Те са практични и функционални плочки за мокри помещения. Плочките играят много важна роля в банята, тъй като преобразяват напълно пространството и определят цялостния му вид. Те маркират стила, който банята ще има за дълго време, така че е трудно да се вземе решение.

 Как да изберем плочки за баня?

Изборът на най-добрата опция за плочки за баня може да се превърне в сложна задача, както споменахме преди, има различни модели по отношение на техните материали, форми, покрития, шарки, цветове , наред с други характеристики, които могат да затруднят избора на този, който най-добре ви подхожда. Все пак има неща, които задължително трябва да определите предварително.

– Брой плочки

Една от първите стъпки при избора на плочки за баня е да изчислите колко квадратни метра плочки трябват за помещението.

– Определете бюджета

Трябва също да определите бюджета , който имате на разположение. Проучете ценовия диапазон за основни и декоративни плочки.

– Изберете материала

Плочките се предлагат в различни материали и трябва да изберете този, който най-добре отговаря на вашия стил и пространство. Изработват се от керамика, порцелан, естествен камък, стъкло, циментови плочки и мозайки. В идеалния случай изберете плочки с матово или текстурирано покритие , които не се хлъзгат, тъй като подът обикновено е мокър, така че стъклените плочки не са опция. Най-популярните и успешни избори са керамиката и порцелана, благодарение на тяхната издръжливост и лесна поддръжка.

– Решете цветовата палитра

Друг важен аспект е цветовата палитра, така че е важно да имате предвид комбинация от нюанси, преди да купите плочките. Светлите цветове създават по-голямо усещане за простор, докато плочките с гланцово покритие постигат по-голяма осветеност.

Правила за избор на плочки за баня

В света на плочките за баня има някои основни правила, които ще ви помогнат да изберете най-добрата алтернатива за мястото, което искате да ремонтирате:

1. Придържайте се към цветова палитра

На пазара  ще намерите плочки с многобройни цветови гами. Изберете цветова палитра, която наистина харесвате, към която сте запалени и се придържайте към нея.

2. Заложете на монохромния ефект

Не е удобно да пълните баня с много цветове и нюанси на плочки. Можете да заложите на монохромен ефект, например бяло за пространства, които не са твърде големи или по-тъмни тонове, ако е голямо пространство с много естествена светлина.

3. Комбинация от текстури и цветове

Добра препоръка при избора на плочки за баня е съчетаването на плочки, които обаче трябва да си подхождат.

4. Смесете различни размери и формати

Друга препоръка е да смесвате различни размери и формати плочки за вашата баня. Ако искате да внесете динамика в пространството, можете да използвате големи, малки и средни формати в една и съща серия плочки.

5. Избор на подходящо покритие

Най-често срещаните покрития за плочки са гланц, мат или сатен.

About the author