Как да теглите кредити без да затънете в дългове

Как да теглите кредити без да затънете в дългове

Кредитът е удобен финансов инструмент, ако знаете как да го ползвате правилно. И все пак, взетите назаем пари изискват отговорност, дисциплина и правилен подход при избора на кредит и размер. Обясняваме как да избегнем лошата кредитна история и главоболия, за целта сме подготвили шест типични кредитополучатели.

Как да теглите кредити и да не затънете в дългове

Не надценявайте финансовите си възможности

Преди да теглите кредит, направете пауза и помислете, колко ви трябват тези пари. Дали можете без тях и как ще върнете получената сума. Вземете предвид не само своята заплата (месечен доход), но и възможните трудни обстоятелства. Уволнение, болест или криза, също могат да нарушат най-внимателно обмисления план.

И така, имате вече един ипотечен кредит, сега искате да теглите втори, потребителски за други нужди.

Има проста и важна формула: месечната вноска по кредита не трябва да надвишава 30% от месечния ви доход. Съсредоточи се, върху нея. Още по-добре, направете финансов план за точно прогнозиране на приходите и разходите.

Не вземайте кредит от първата банка

Близостта ви с даден клон или яркото им лого не са най-добрият критерий за избор на банка. Пазарът е пълен с оферти, така че проучете опциите в няколко организации. Сравнете условията и разходите, за да изберете заема, който ви отива най-добре. Не забравяйте да се поинтересувате за репутацията на банката. Ако сте студент или пенсионер, информирайте банковия служител за това: може да има специални оферти за вас.

Не забравяйте за правата си

Интернет е пълен, с какво ли не, така, че не липсват и измамници. Бъдете внимателни при кого подавате документите си за онлайн кредитиране. Изберете само доверени и доказани такива.

Ако обстоятелствата са се разгърнали така, че не можете да направите следващото плащане, загубили сте работата си или сте се разболели, не се крийте, не сменяйте телефонния си номер, а говорете честно и отрито с представител на банката. Това не означава, че ще ви бъде опростен дългът – при всички случаи ще трябва да върнете парите. И все пак е вероятно банката да предостави отсрочка или да преизчисли размера на вноските. Например, това ще намали размера на месечните плащания, чрез увеличаване срока на кредита.

Не подписвайте договор, ако не разбирате условията му

Не бъдете мързеливи и прочетете целия текст на договора. Това ще ви спести време и пари в бъдеще. Внимателно проучете всички условия за издаване и погасяване на заем. Обърнете внимание на комисионни, неустойки за закъснели плащания, допълнителни условия като застраховка. Ако нещо не е ясно, попитайте служителите на банката, поискайте обяснение, консултирайте се с адвокат. Подпишете договора само, когато разбирате точно всички условия.

Не отлагайте изплащането на кредита

Следвайте графика за плащане и не отлагайте следващото плащане до последния момент. Има смисъл да поставите 5-7 работни дни, преди падежната дата, така че парите да имат време да бъдат кредитирани по сметката. Няма да е излишно да поставите напомняне на вашия смартфон или да окачите ярък стикер на видно място. Ако имате възможност да погасите заема предварително, използвайте го. Това ще ви спести от евентуални проблеми в бъдеще – внезапно възникват трудни обстоятелства и няма да можете да платите следващата вноска.

Не забравяйте да закриете сметката на кредита

Ако сте направили последната вноска и сте приключили до кредита, обадете се или посетете банката. Вземете документ, че кредитът е погасен и не дължите нищо. Само така може да сте сигурни, я имате добра кредитна история за в бъдеще.

Избягвайте типичните грешки при вземане на кредит, не бързайте и отделете време да проучите нюансите. Така кредитът ще е полезен финансов инструмент за вас, а не източник на проблеми.

About the author