Как да изберете правилния тип транспортни услуги за химически продукти

Как да изберете правилния тип транспортни услуги за химически продукти

Когато се нуждаете от транспортни услуги за химически продукти трябва да подходите с извънредно внимание и прецизност, тъй като те попадат в категорията опасни товари. Превозът им трябва да отговаря на всички изисквания и стандарти по международното споразумение АДР, сключено през далечната 1957 г. и валидно за всички страни в Европа. Какво трябва да имате предвид, когато се нуждаете от транспортни услуги за химически продукти.

Класификация на химическите продукти

Трябва да е ясно точно естеството на продуктите, които трябва да бъдат транспортирани, тъй като, както посочихме, много химикали се класифицират като опасни товари, в това число взривни вещества, газове, запалими течности, запалими твърди вещества, окисляващи вещества, отровни и инфекциозни вещества, радиоактивни материали, корозивни вещества и др.

Изберете конкретни транспортни услуги според вида на химическите продукти

Сухопътният транспорт е често използван за транспорт на химически продукти в рамките на континентална Европа или други сухопътно свързани региони. Той е подходящ за малки и средни разстояния, когато времето за доставка не е критично. Професионалното му осъществяване трябва изцяло да съответства на изискванията по АДР за използване на специализирани превозни средства с подходящи маркировки и оборудване, управлявани от опитни и сертифицирани водачи. Предимствата на сухопътните транспортни услуги е, че предлагат гъвкавост при товарене и разтоварване и дават възможност за директни доставки до различни дестинации.

Морският транспорт е често използван за превоз на големи количества химикали и други опасни товари на дълги разстояния. Нормите за безопасно осъществяване са по IMDG (International Maritime Dangerous Goods Code). Задължително е да се използват специални контейнери за опасни товари и да се спазват стриктно всички изисквания за опаковане, етикетиране и товарене на кораба.

Въздушният транспорт е предпочитан за бързи доставки на химически продукти, особено когато времето е критичен фактор. Подходящ е за спешното доставяне на малки обеми химически продукти на големи разстояния. Дейността е регулирана според IATA (International Air Transport Association) и DGR (Dangerous Goods Regulations). Валидни са стриктни ограничения за обема и количеството опасни товари, които може да бъдат транспортирани по този начин. Наложително е използването на специални опаковки и контейнери, които да осигуряват безопасност при полет.

Железопътният транспорт е алтернатива на шосейните транспортни услуги за по-дълги разстояния, когато се превозват големи количества химикали със специализирани цистерни и контейнери. Той е икономичен и екологичен, подходящ е за големи товари.

Специфични изисквания към опаковката

Тя също трябва да бъде сертифицирана в съответствие с международните стандарти. Особено важно е да осигурява защита от изтичане или изпускане на химическите вещества, които може да са опасни за хората и околната среда. Всеки пакет или контейнер с опасни товари трябва да бъде ясно и коректно етикетиран с правилните символи за опасност, както и със специфична информация за транспортиране, ако е нужна.

Застраховка

Всички транспортни услуги за превоз на химически продукти са свързани с повишен риск. Поради тази причина е задължително да се направи застраховка на товара, която да покрие евентуални инциденти или щети по време на превоз.

Избор на най-подходящата компания за транспортни услуги за опасни товари

Спрете се на фирма като bartestransport.com, която има опит с транспорт на химически и опасни товари и притежава необходимите лицензи и сертификати. Водачите трябва да бъдат специално обучени и сертифицирани според АДР изискванията.

Внимателният подход е важен при избора на транспортна компания за превоз на химически продукти. За да се спрете на най-подходящата услуга, вземете предвид  вида на химикалите, обема на товара, разстоянието и спешността на доставката. От определящо значение е да се спазят специфичните регулации за транспорт на опасни товари и да се осигури пълна безопасност, както за околната среда, така и за хората, които работят с тези рискови продукти.

About the author